Kotisivulle Sivukartta

mpv-logo.gif

 

Nokia-luurimuistoja sen alkuperäiseltä älypuhelinajalta

Nyt, kun Nokia on taas puheenaiheena, pieni muistio suhteesta firman puhelimiin hyvähköinä entisaikoina. Tällainen on oleellista, koska tuotekulttuurin olemus paljastuu parhaiten henkilökohtaisen kautta ja sen dynamiikka jatkumoiden kautta. On muun muassa kiva havaita, että ostokriteerejäkin voi samalla henkilöllä eli persoonalla olla erilaisia eri tilanteissa - muutaman vuodenkin sisällä. Kaikki muuttuu.

Kuvassa ylärivissä Nokia N95, N900 ja 808. Alarivissä mallit N9 ja N8.

nokiaphones.jpg

Ulosvedettävällä perinteisellä puhelinnäppäimistöllä varustettu N95 tuli hankittua koska siinä oli video-ulostulo, millä sai kameran kuvaa ulos Symbian-ohjelmoinnin opetuksessa (Horror! Jouduin tekemään sellaistakin, kun kurssin vetäjäksi lupautunut henkilö tarvittiin "oikeisiin töihin"). Toisekseen sen Symbian-versio oli toiseksi uusin, mikä teki siitä hyvin markkinoita edustavan. Jotain aikojen muutoksesta kertoo se, että eräs ICT-johtaja ihmetteli, että mihin tuollaisia isonäyttöisiä puhelimia oikein tarvitaan. Se iso oli 2,8", 240 x 320 pikseliä. Tärkeimmät ostokriteerit: Soveltuvuus erityiskäyttöön.

Linux-sukuisella Maemo -käyttöjärjestelmällä varustettu N900 oli pakkohankinta valokuvauksen harrastajalle, koska sille oli maailmalla tehty avoin FCamera, jolla voi tutustua kamerasoftien syvimpään olemukseen. Muutin sen käyttämään Qt:n kamerakomponenttia, jotta sain värkättyä siitä luovan efektikuvauksen kameran ja portattua sen N8:lle siinä vaiheessa, kun niitä sai käytettynä halvalla. Siinä näet piti kamerankin olla hyvä. N900 oli tietysi kiehtova siksi, että siinä oli ihan oikea Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä Maemo. Oli mielenkiintoista nähdä, että puhelimeen sai asennettua jopa Open Officen (tietenkään sillä ei käytännössä voinut tehdä mitään). Tärkeimmät ostokriteerit: Teknologiasubstanssi ja -tiheys, oppimisalusta.

N8 tarjosi hetken aikaa markkinoiden parhaan kameran, eli nyt näytti olevan mahdollista ottaa ohjelmoitavalla kameralla fotometrisestikin tyydyttäviä kuvia. Konservatiivisen hankintastrategian ansiosta puhelimen saikin jo halvalla. Käyttöliittymä ei alkuun ollut ihan hienoimpia, mutta Symbianin Anna- ja Belle-versioiden myötä siitä tuli ihan mukava.Tärkeimmät ostokriteerit: Kamera välineenä, Qt.

Ok, N8:n kamera ei ollut ihan huippu - hämärässä kehno - joten piti ostaa "hirviökamera" 808. Siinä vaiheessa Symbian oli oikeastaan ihan kiva, mutta näytöt kovin pieniä ja Symbiania ei luemma saanut toimimaan isommilla resoluutioilla. 808:n kuvanlaatu oli riittävä korvaamaan tavallisen kameran aika usein. Mutta videokäytössä se on edelleen hyvä, koska äänityksen laatu on aivan loistava. Tärkeimmät ostokriteerit: Kamera välineenä, kamera kehityksen ikonina.

N8:lle ja 808:lle tein kotelon, jossa oli 38 mm kierreliitäntä objektiivilisäkkeille ja suotimille. Liitännässä on tullut käytettyä erilaisia efektisuotimia sekä laajakulma- ja telelisäkkeitä. Kuvassa alla 808 Nikonin kalansilmälisäkkeen kanssa.

808_fisheye_800px.jpg

Mutta MeeGo-pohjainen N9 oli monesta syystä - osa syistä ovat tietysti markkinoinnillisia ja teknologia-esteettisiä - ihan luonteva ostos "normaalikäyttöön" - mihin kuului jo somekäyttö. Qt:n iloja on, että kamerasoftan sai taas portattua aika kivuttomasti portattua taas uuteen malliin, mutta kamera ei ollutkaan kovin kehuttava. Käyttöliittymä oli hyvin hienostunut ja mukava käyttää. Tärkeimmät ostokriteerit: Yleinen puhelinkäyttö, liittyminen edistyksen eturintamaan, teknologian tenho.

Nokia-kauden loppu

Mutta sitten Nokia menikin kriisiin ja lopetti tuen kaikelle vanhalle tuotteistolleen. N9 jäi historian lyhytikäisimmäksi tuotteeksi ja ihmisten välineeksi. Symbian-softien kehitys ja ylläpitokin loppuivat, kun edes kehittäjäsertifikaattia ei ollut enää saatavilla. Niinpä koko firma lähinnä oksetti ja tuntui täysin petturilta. Siksi piti ostaa Jolla (ei kuvassa), joka edusti ihan vastakohtaa moraalittomille korporaatioille - Googlen Androidhan oli Nokian kanssa samaa korporaatioporukkaa. Google oli ihan selvästi Evil jo ennen nykykriisejä. Arvot ratkaisevat joskus arjessa. Tärkeimmät ostokriteerit: Ei-korporatiiviset arvot, yhteisöllinen idea, ei Nokian tuote.

Nyt on sitten meneillään Android-kausi, joka muistuttaa jatkuvuuden tarpeesta. Uusien alustojen ja mallien kehittäjät värkkäävät aina vähintään uudet käyttöliittymien kehitystyökalut ja kuvittelevat, että koko maailma hyppää uuteen kelkkaan tuosta vaan. Samalla piilotetaan se, että vanhatkin välineet voisivat toimia ihan hyvin. Brändi menee kehittäjäkokemuksen ylitse ja samalla haitataan vakavasti kaivattu sovellusvalikoimaa. Androidissa on tietysti ihan omanlaiset natiivijuttunsa, mutta vanha kunnon Qt toimii siinäkin systeemissä.

PS. Jos jonkun keräilijän kokoelmista puuttuu joko yllämainituista malleista, voin sellaisen myydäkin.