MPV-sivusto
Sivukartta
| ||
Hyvä asiantuntijatyöpaikka
Tekstiä ei saa lukea liian yksioikoisesti. Nykypäivän postmodernissa ympäristössä yritysten ja asiantuntijoiden tarinat vaihtelevat, ja varsinkin viihtyvyystekijöissä yksilölliset ja kulttuuriset tekijät ovat vahvemmat kuin yleiset työelämän säännöt. Tavoitteena tuloksellinen organisaatio Organisaation identiteetti Johtaminen Asiantuntijan asema TyöyhteisöTavoitteena tuloksellinen organisaatio"Hyvän työpaikan" tavoitteet ovat kahdenlaisia: organisaation menestyksen turvaaminen ja kunkin yksilön hyvinvoinnin varjelu. Nämä tavoitteet tukevat onneksi toisiaan. Hyvin toimiva asiantuntija on asiantuntijaorganisaation tärkein tuloksentekijä - mutta vain hyvin toimivissa olosuhteissa. Kun olosuhdetekijät ovat kunnossa, syntyy "kehittymisen kierre", jonka tuloksena organisaation kyvykkyydet kasvavat jatkuvasti:
Organisaation identiteettiYhteinen toiminta-ajatus ja tavoitteet
Osaamisen arvostaminen ja vaatiminenOsaaminen on keskeinen osa asiantuntijuutta. Tämä edellyttää osaamisen arvostamista, mutta myös sen tunnustamista, että osaaminen on laatutekijä, jolla on ehdottomia vaatimuksia. Jos osaaminen on heikkoa, sitä ei saa hyväksyä operatiivisissa töissä, vaikka esimerkiksi akateemiseen osaamiskulttuuriin kuuluisikin "kannustaminen" ja "rakentava kritiikki". Osaamiseen on liityttävä niin korkea taso, että siitä seuraa riittävän vahva itsetunto myös osaamisvaatimusten tunnustamiseen ja molemminpuoliseen vaalimiseen. "Hyviä tapoja":
Riskinotto ja riskienhallintaAsiantuntijaorganisaation riskinotto on luonteeltaan intellektuaalista uudelleenajattelun riskinottoa. Professionaalisuuteen kuuluu näet sisäänrakennettuna se, että luovuus ja kehittäminen ei saa vaarantaa esimerkiksi asiakasprojektien tulosta. Asiakasorganisaation riskienhallinta ei siten ole yleistä riskien välttämistä, vaan tasapainoilua riskien ottamisen ja hallinnan välillä siten, että molemmat puolet ovat vahvoja, mutta tasapainossa. Heterarkkinen organisoituminenHierarkkinen malli jakaa kokonaisuuden osiin. Nykypäivän haasteena on olla enemmän kuin osiensa summa ja olla monenlainen samaan aikaan. Tarvitaan organisaatiomalli, joka koostuu useista samanaikaisista, päällekäisistä rakenteista. Näin taataan kullekin henkilölle oikea rooli kunkin asian parissa - jossakin asiassa päällikkönä, toisessa työmyyränä. Tiedonkulku ei jää tukoksiin yhteen monoliittiseen hierarkkiaan, joka pystyy läpäisemään vain kunkin päällikön oman erikoisalueen viestejä - ja juuri siksi nekin viestit jäävät helposti läpäisemättä! Uudenlaisessa tiedonkulkuverkostossa ei ole pullonkauloja. Organisaatiomalli tarvitsee avukseen monenlaista infrastruktuuria, olennaisimpana sähköiset tietojärjestelmät. Ylpeys asiantuntijoista
JohtaminenLaadukas johtaminenUsein väitetään, että asiantuntijaorganisaatiota ei oikeastaan tarvitse johtaa. Tämä ajatus on roskaa. Usein sillä tarkoitetaan "piirikunnallisen tason" organisaatioiden työntekijöiden itseohjautuva asiakkaiden hankintaa. Mutta se on vain pieni osa johtamisen kenttää. Nykyaikainenkin organisaatioajattelu korostaa, että organisaatio on johtajansa kaltainen, johtaja vaikuttaa organisaatioon enemmän kuin mikään muu. Näin on erityisesti asiantuntijaorganisaatioissa, joissa työnteon muodot eivät johdu esimerkiksi tuotantoteknologian väistämättömyyksistä, vaan intellektuaalisista suunnitelmista. Keskeisiä haasteita ovat:
Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että kaikentasoiset esimiehet ovat kehittämistoiminnan kohteena aivan ensimmäisiä - vaikka juuri he saattavat pyrkiä välttämään itseensä suuntautuvia kehittämistoimia. Jatkuva kehittäminen tulevaisuuden haasteisiinJokainen organisaatio joutuu kehittymään pysyäkseen "muun maailman tahdissa". Asiantuntijaorganisaation täytyy pysyä muiden edellä! Tämä vaatii jatkuvaa kehittämistä sekä asiakasprosessien että myös sisäisten prosessien osalta. Organisaation kehitys ei ole koskaan valmis. Useimmat asiantuntijaorganisaatiot joutuvat tekemisiin asiakkaiden organisaatioiden, niiden hyvien ja huonojen piirteiden kanssa. Ymmärrys lisääntyy, ja nälkä kasvaa syödessä. Jos puutteisiin ei tehdä korjauksia, käynnistetä kehitysprosesseja ja tehdä muutoksia, asiantuntijat pettyvät, kyllästyvät ja lähtevät. Kehittämisen on siksi oltava kiivasta. Stabiili toimintaympäristöJohtamisen yksi keskeinen tavoite on taata organisaatiolle mahdollisimman stabiili toimintaympäristö, jossa mullistuksia ei tapahdu aivan jokainen hetki. Tällöin on rahoitus kunnossa taaten jatkuvuuden, asiakaskanta ja osaamispohja ovat lujat, jne... Tämän vastapainoksia tarvitaan jatkuvaa epästabiiliutta! Identiteettiä ja strategiaa on epäiltävä jokainen hetki (ja samalla uskottava siihen koko ajan). Ja jos asiat ovat kunnossa, ollaan alttiita ostoille ja organisaatiomuutoksille... no, kuka sanoi, että tämä on helppoa. Kyvykkyys toimenpiteisiin ja päätöksiinPäätöksentekokyky ja kyky ryhtyä toimenpiteisiin ovat johtamisen keskeisiä elementtejä. Kehittävissä tehtävissä toimivien asiantuntijoiden motivaatio syntyy ja säilyy omien aikaansaannosten menestyksestä. Tämä viittaa kehitysehdotusten eteenpäinviemiseen, ideoiden tuotteistukseen jne. Mikään ei ole kuormittavampaa kuin todeta asioiden junnaavan paikoillaan ja kehittämisehdotusten katoavan "mustaan aukkoon". Asiantuntijan asemaOma rooliYksinkertaisten ammattikäsitysten vuoksi kaikki saman tehtäväryhmän henkilöt koetaan tai he itse kokevat olevansa samaan muottiin pakotettuja. Tässähän ei ole mitään mieltä, vaan kaikille on löydettävä oma roolinsa, jossa hän voi hyödyntää omia vahvuuksiaan.
Jääkiekko-analogioita käyttääkseni, kaikkien ei tarvitse olla maaleja iskeviä laitahyökkääjiä. Syöttöjä jakava keskushyökkääjä on yhtä tärkeä rooli. Puhumattakaan venyvästä maalivahdista tai rauhallisesta peruspakista. (Ja yhtä tärkeä rooli on tietysti joukkueen bussinkuljettajalla ja hierojalla.) Intohimon vapauttaminen
Itsemääräämisoikeus, vaikutusmahdollisuudetOmista asioistaan päättäminen, omien töiden suunnittelu ja koko organisaation toimintaan vaikuttaminen ovat tärkeitä piirteitä asiantuntijaorganisaatiossa. Tämä ei merkitse sitä, että ohjeistuksen pitäisi olla vähäistä. Asiantuntijat ymmärtävät kyllä, että esimerkiksi perusmenetelmien ja työpaikan rutiinien pitää olla hyvin ohjeistettuja. Rutiinien luominen jättää tilaa luovuudelle tärkeissä asioissa: strategia, tuotekehitys jne... ja arkipäiväisissä asioissa, joiden riippuvuudet muihin ovat vähäiset: työajan käyttö jne. Itsemääräämisoikeus palvelee myönteistä, aitoa identiteettiä, jota ilman ei ainutlaatuisuus markkinoilla ja ajatuksissa ole mahdollista. Ja ilman sitä ei synny menestystä. Esimerkiksi konservatiivisten yritysten pukukoodit vaarantavat yksilöiden identiteetin. Hyvä työkalupakkiAsiantuntijat eivät toimi kirjaviisaudellaan. Kärkiluokan organisaatio luo koko ajan omia työvälineitään: menetelmiä, kalvosarjoja, dokumentteja. Tämä paletin ylläpito on yhtä tärkeää kuin teknologiayrityksen tuotetekniikan kehittäminen. Toimiva tietoverkko on yksi keskeisimpiä edellytyksiä työkalupakin ylläpitämiselle. Työn kuormittavuus
PalkitseminenHuippuasiantuntijat arvostavat itseään ja haluavat muidenkin arvostavan itseään. Organisaation muodollisia tapoja osoittaa arvostusta on palkitseminen (myös palkka voidaan tässä yhteydessä lukea yhdeksi palkitsemisen muodoksi), mutta myös työyhteisön yhteisiä, toisiin kohdistuvia palkinnan muotoja on syytä korostaa. Palkitsemisen lähtökohtana pitää aina olla ennalta määritellyt tuloskriteerit. Muuten palkitseminen koetaan mielivallaksi ja se toimii itseään vastaan. KehittymismahdollisuudetKehittymismahdollisuudet voivat liittyä rooleihin, tehtäviin, asemaan, palkkaan jne... On paradoksaalista, että samalla kun korostetaan matalia organisaatioita, vanhat ajattelumallit takaavat sen, että asemanmuutoksiin ja sisäiseen organisaatiodynamiikkaan on vähemmän muodollisia mahdollisuuksia. Muodollisuus on näissä asioissa tärkeää - ihmiset kokevat asioita symbolisesti, ja vasta muodollisuus tekee asiat selväksi kollegoiksi. Miettikääpä, miksi henkinen leader saa vähemmän palkkaa kuin muodollinen manager? Substanssi-kehittymiseen liittyviä seikkoja on käsitelty muualla tässä tekstissä. Työn tulosten näkyminenOmien töiden tulosten näkyminen on olennainen motivaatiotekijä ja ilman sitä ei omaa työtä ja identiteettiä pysty jäsentämään. Olennaisia teemoja:
TyöyhteisöToimiva työyhteisöEivätkö asiantuntijat ole kiireisiä salkkuhenkilöitä, jotka vain juoksevat projektien perässä? Eivät. Sellainen tyyli sopii joillekin, jonkin aikaa, mutta ei edusta toimivaa työyhteisöä - jota kaikenlaiset työntekijät arvostavat, ja joka on edellytys myös organisaation tuloksellisuudelle. Hyvä työyhteisö
YhteistyöAsiantuntijatehtävien vaativuus lisääntyy jatkuvasti, ja jokaisessa projektissa tarvitaan monenlaista osaamista. Yhteistyö on tärkeää, ja jokaiselle työntekijälle on luotava yhteistyöverkostoja. Yhteistyötä tarvitaan kaikissa toimissa:
Yhteistyön yksi olennainen tekijä on avoimuus:
Luova synergia
|
||