Hyvä suunnittelukäytäntö - hyperkirja Hiski

Historiaa

1990-luvun alussa oli työelämän muuttuessa tarvetta tarkastella niitä käytäntöjä, joilla ihmisten työpaikkoja, töitä ja välineitä suunnitellaan. Silloinhan tuli tietotekniikkaa ja automaatio jylläsi teollisuudessa. Tarvittiin ihmisläheistä, sosioteknistä näkökulmaa, jotta työpaikoista saadaan terveellisiä ja tuottavia.

Niinpä Työsuojelurahasto rahoittikin tutkimusohjelman "Hyvä suunnittelukäytäntö", jossa VTT:lä, Työterveyslaitoksella ja Tampereen teknillisellä korkeakoululla oli omia eri alueiden projektejaan. Ideana oli paljastaa yleisiä hyvän suunnittelun periaatteita, jotta tulokset eivät jää vain yhdelle toimialalle. Itse olin mukana kokoonpanoteollisuutta tutkivassa projektissa.

Tutkimusohjelma tuotti paljon erilaisia raportteja (minunkin julkaisuluettelossani on näytöllinen) ja yksi sen kiinnostava tuotos oli "hyperkirja" Hiski. Silloin elettiin vielä nettiä edeltävää aikaa, mutta hiirellä klikkailtavat kirjat olivat kuuminta hottia ja niinpä tehtiin sellainen tulosten jakamiseksi kirjasia kiinnostavammassa muodossa. Se tehtiin Asymetrix Toolbook -työkalulla ja jaeltiin tutkimusohjelman loppuraportin mukana kolmella 3,5" korpulla. Ohjelma ei edes käynnisty nykyisessä Windowsissa, mutta pitäisihän nyt sellainen julkisrahoitettu tuotos saada saataville. Tietoa ei saa kadottaa eikä historiaa hävittää! Digitaaliset tekemiset ovat aina vaarassa (jopa netissä, sillä isotkin organisaatiot tahtovat rikkoa sen omalta osaltaan säännöllisesti).

Työpaikkasuunnittelu taas akuutti teema

Tutkimuksen historian ohella toinen syy materiaalin kiinnostavuuteen on se, että työelämässä on taas työpaikkasuunnittelu akuutti teema. Vanhan automaation sijaan työpaikoille tuodaan tekoälyä ja robotteja ja on aivan kriittistä miettiä miten sellaisia työjärjestelmiä suunnitellaan - tai nykytermein "muotoillaan". Hiskin Kokoonpanoteollisuuden HSK -osiossa onkin paljon mielenkiintoista asiaa "työpaikkamuotoilusta".

Taas saatavilla!

Siirsin siksi hyperkirjan tiedostot nettiin. Kukin kirjan osa-alue on klikkailtavien sivujen sijaan lineaarisina PDF-tiedostoina, joissa eivät linkit tai erilaiset tietolaatikot toimi. Hyperkirjan mukana olleet pienet ohjelmat (mm. tekemäni suunnitteluvaihtoehtojen vertailutyökalu) eivät myöskään ole mukana.

Lue matskut!

Asiallisesti ja historiallisesti kiinnostavia lukuhetkiä!

21.5.2018 Matti Vuori